donderdag 5 november 2020

Deelname expositie Oog-en-blik op Drift te Breda.




Harry Coolen en Trix van Dooren van "Oog-en-blik" voorzien al enkele jaren etalages van leegstaande winkels  en bedrijfspanden in Breda van kunstwerken. 

Daarvoor leggen zij contact met lokale kunstenaars, bezoeken ateliers en selecteren in overleg met de kunstenaars geschikt werk dat enkele weken tot enkele maanden te zien is op een geschikte locatie. 

Met hun activiteiten verlevendigen zij het straatbeeld in de stad en bieden de kunstenaars een weliswaar bescheiden podium, maar ook de gelegenheid om iets van hun werk te tonen aan een groter, winkelend,  publiek.

In Galerie Drift hebben zij nu een aantal werken van hun ETALAGEKUNSTENAARS bijeengebracht in een groepsexpositie. Zie het affiche hierboven voor de deelnemers en nadere info.

Vanwege de Corona-pandemie is de duur van de expositie tijdelijk verlengd tot 14-12-2020.  

 

vrijdag 2 oktober 2020

Wie is Bert Vergouwen?



Geboren in 1953 in Sprundel, gemeente Rucphen (NB) in een groot gezin met 13 kinderen.   
Van 1981 tot 2018 was hij verbonden als tekenleraar  aan het Sint-Laurenscollege te Rotterdam en de CSG Jacob van Liesveldt in Hellevoetsluis. Naast  zijn primaire taak, het lesgeven in tekenen, schilderen en kunstbeschouwing, is hij ook altijd zelf beeldend actief gebleven, voornamelijk als aquarellist.

Vanaf 2002 heeft hij een oude liefde, het beeldhouwen, weer serieus opgepakt. Met het boetseren in klei en was, en het hakken in steen en hout brengt hij na zijn pensionering een groot deel van zijn tijd door. Hij is dan ook vaak  in het atelier aan het werk. In zijn blog ziet u naast de voltooide beelden, soms ook het ontstaansproces in foto's weergegeven.

Gedurende zijn hele loopbaan, vanaf de jaren 80, is hij zich in vrije tijd en gedurende vakanties blijven toeleggen op het aquarelleren van landschappen in de vrije natuur. Deze thematische beperking dwingt hem  te zoeken naar wegen om aan een 19e-eeuwse Romantische traditie eigentijdse inhoud en betekenis te geven. Om diepgang in ontwikkeling te kunnen bereiken heeft hij zich bewust beperkt tot de uitdagende en veelzijdige techniek van de aquarel.

De meeste aquarellen zijn tot stand gekomen in de omgeving van de Mont Ventoux, departement Vaucluse, in de Provence. Daarnaast wordt in voor- en najaar meestal ook geschilderd in de Belgische Ardennen, met name aan de oevers van de rivier de Semois, nabij Bouillon. Dit gebied wordt gekenmerkt door een meer noordelijke, vochtige atmosfeer, die zo heel anders is dan die van de Provence, met het helle licht en het droge klimaat.

De aquarellen zijn meestal pure impressies, maar soms ook meer persoonlijke interpretaties van het landschap, waarbij vanuit de vereenvoudiging van het beeld, de nadruk is komen te liggen op de weergave van licht en atmosfeer, met de invloed daarvan op de uitstraling van de kleuren. De contrasten kunnen daarbij soms hevig zijn en de kleurwerking rijk, op andere momenten vraagt een verstilde sfeer om een subtieler palet.

Vanwege de snelle veranderingen die bij warm weer kunnen optreden, wordt gebruik gemaakt van de nat-in-nat-techniek, waarbij snel en trefzeker moet worden gewerkt. Wanneer de felle zon en de mistral samenspannen, wordt het droogproces namelijk zodanig versneld, dat de mogelijkheid om te corrigeren minimaal is. Bij een gelukkige hand van schilderen ontstaan zo aquarellen die het louter illustratieve overstijgen en de karakteristieke eigenschappen van het landschap invoelbaar maken.

Wanneer u op de aquarellen in het blog klikt, worden deze full-screen weergegeven.

Zijn aquarellen zijn geschilderd op ARCHES aquarelpapier, torchon, 300 grams op formaat 50 x 70 cm. Ze zijn ingelijst achter glas in  een naturelwit passepartout van 70 x 90 cm en gevat in een aluminium wissellijst.

Voor meer informatie kunt u direct contact met hem opnemen of een email zenden:

Bert Vergouwen te Breda.
mobiel. 06-53.979.123.
e-mail: bertvergouwen@gmail.com.

woensdag 30 september 2020

PROTOTYPES VOOR TIKIMUGS. (Gips) Zomer 2020.


Tijdens de lockdown vanwege Covid-19 werd in het voorjaar en de zomer van 2020 gewerkt aan een serie prototypes in gips van zogenaamde tikimugs: Drinkbekers in glas of geglazuurd keramiek die in cocktailbars worden gebruikt om drankjes op een bijzonder aantrekkelijke manier te presenteren. 

Door de wereldwijde handels- en reisbeperkingen tijdens de pandemie is van de voorgenomen daadwerkelijke fabricage tot op heden nog niets gekomen.
Te zijner tijd zal dit hopelijk toch gerealiseerd kunnen worden onder de merknaam BERTIKI.



Complete serie prototypen. (Gips) September 2020.



Prototypes met bodemlogo BERTIKI. September 2020.



Prototype voor tikimug "OLIFANTJE". (Gips) September 2020.



Basisvorm voor tikimug "OLIFANTJE". Augustus 2020.



Prototype tikimug "ANANAS". Augustus 2020.



Gipsmal voor tikimug "ANANAS". Juli 2020.

Het gieten van de basisvormen voor de tikimugs in massief gips. Juli 2020.

zondag 20 september 2020

"HUMANE VORMEN" (berkenhout h.180cm) Maart-september 2020.

 



   "Humane Vormen" Voltooid. Berkenhout met grenen voet. H. 180cm. 2020.



    "Humane Vormen" Voltooid. Berkenhout met grenen voet. H. 180cm. 2020.



   Mei 2020.                                                                                           
                                                                                       


    April 2020.                                                                                           


   Schetsblad met vormstudies voor "Humane Vormen". Maart 2020.


 

    Er komt al wat vorm in. Half maart 2020. 
                                    

   Berkenstam van bast ontdoen. Begin maart 2020.                                       


maandag 30 maart 2020

"HET EIGEN GELIJK" (Gips. H. 12 h x 12 d x 25 b) Maart 2020.


 Deze identieke kibbelende dames zijn niet alleen elkaars gelijken,
ze proberen elkaar ook nog te overtuigen van hun eigen grootste gelijk.







vrijdag 20 maart 2020

CORONAPANDEMIE 1920-1921.

De wereldwijde Coronapandemie heeft uiteraard ook gevolgen gehad voor mijn activiteiten als beeldhouwer. Het atelier van Norbert Veeger moest voor langere tijd worden gesloten en er zat niet veel anders op dan thuis een alternatief te creëren. Gelukkig had ik nog enkele mooie stukken hout en een brok serpentijn liggen om mee aan de slag te gaan. 
Het isolement vanwege Covid19 werkte in die zin ook stimulerend, dat ik de tijd aan mezelf had. Heb dan ook de tijd genomen om een eigen atelier te creëren. Een houtwerkbank in elkaar gezet, wandkasten voor opslag geplaatst en  twee dubbele LED-TL-balken aangelegd zodat een goede lichtval op het onder handen zijnde werk valt. Heb al heel wat tijd doorgebracht in het atelier in het voorbije Corona-jaar. 


Artikel over hoe en waarmee mensen hun Coronatijd thuis doorbrengen. Geplaatst in het Algemeen Dagblad en alle regionale bladen van Wegener. Maart 2020.