Beste familie, vrienden, belangstellenden,
In oktober 2008 waren wij voor de 30e keer een paar dagen te gast in hotel La Chaire á Prechér in Poupehan (nabij Bouillon). Vroeger gingen wij daar meestal met Pasen heen, de laatste jaren heeft onze aandacht zich verschoven naar de herfst met de bijpassende kleurenpracht.
Het gebied aan de Sémois is dan heel aantrekkelijk voor schilders: Door het vallende blad komt er openheid en transparantie in het bos op de hellingen. De vergezichten worden weidser. De stilte is spreekwoordelijk. Herfstkleuren geven de berken en lariksen een variëteit aan warme tonen tegenover de donkere groenen en paarsen van sparren en dennen.
De lage zon gecombineerd met frisse wind maakt de herfst voor ons tot het beste seizoen om te aquarelleren. We zoeken altijd een locatie vlak aan de rivier zodat we vers water bij de hand hebben en de blik omhoog kunnen richten naar de oprijzende berghellingen.
In de herfst moet je de tijd nemen om een aquarel de kans te bieden fraai op te drogen. Soms is daarbij de hulp van een gasbrandertje onontbeerlijk, maar meestal kun je je werk rustig en geleidelijk opbouwen. De aquarel is duidelijk een techniek die meer voor onze meer noordelijke streken geschikt is dan voor het zuiden. (In de Vaucluse, waar we jaarlijks in mei schilderen, is een vlot werktempo en goede planning vooraf noodzaak, omdat daar de Mistral en de felle zon zorgen voor zeer snelle droging, waar soms niet tegenaan te schilderen valt!)
Na een dag in het veld smaakt het diner altijd voortreffelijk. De chef van het hotel Christian Descamps en zijn vrouw Anita zijn een voortreffelijke gastheer en gastvrouw. Christian is een geweldige kok in de beste traditie van de Ardenner keuken. Vanwege ons jubileum fêteerde hij ons op Marcassin (jong everzwijn) gecombineerd met Cornes de Gattes (een bijzondere aardappelsoort uit de streek) gestoofd Brussels lof en stoofpeertjes in rode wijn.
We sluiten de dag meestal af met een mooi glas Trappistenbier en een goed gesprek met de maître d'hotel die een grote verzameling voorwerpen en documenten bezit uit de Eerste Wereldoorlog en zeer belezen is. In de eetzaal van zijn hotel raak je dan ook niet gauw uitgekeken op alle uitgestalde parafernalia.
We sluiten de dag meestal af met een mooi glas Trappistenbier en een goed gesprek met de maître d'hotel die een grote verzameling voorwerpen en documenten bezit uit de Eerste Wereldoorlog en zeer belezen is. In de eetzaal van zijn hotel raak je dan ook niet gauw uitgekeken op alle uitgestalde parafernalia.
Kortom: Wij zijn ons er zeer van bewust dat we bevoorrechte mensen zijn!
Aan de bijgevoegde foto's en de onderstaande aquarellen kun je wellicht ons genot aflezen?!
Hartelijke groeten,
Bert Vergouwen.